Επιστημονική ημερίδα λαογραφίας με θέμα «Η συμβολή των Συλλόγων στη διατήρηση της παραδοσιακής Δήμος Μεγαρέων Μεγάρωνπολιτιστικής κληρονομιάς  (έθιμα – δρώμενα – χοροί – μνήμη – τοπική ταυτότητα)» διοργανώνει ο Δήμος Μεγαρέων την Κυριακή 1η Μαρτίου, ώρα 17:00 στο δημαρχείο.

Πρόγραμμα

17.30  Ιωάννης Καραχρήστος και Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Παραδόσεις για την ίδρυση της Νέας Περάμου: συλλογική μνήμη και προσφυγική ταυτότητα σήμερα».

17.45  Ζωή Ν. Μάργαρη, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Πολιτιστικοί σύλλογοι και παράδοση στην μετανεωτερική εποχή: η περίπτωση του χορού».

18.00  Άννα Ζουμπλιού, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών, «Αναδρομή και συμβολή του Συλλόγου στη διατήρηση των παραδόσεων της Περάμου της Κυζίκου».

18.15  Ελευθερία Καλαντζή, ταμίας του Προοδευτικού Συλλόγου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μελί) Μεγάρων, «Μελί, το ελληνοχώρι, μνήμες από την πατρίδα μας».

18.30  Αντώνιος Πέγκος, πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού Συλλόγου Ο Χορός της Τράτας, «Αναφορά και τοποθέτηση ως προς την προέλευση του Χορού της Τράτας (Λαμπρή καμάρα)».

18.45  Δημήτριος Ηλίας, πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων, «Μία μικρή συνάντηση – Μία μεγάλη πορεία».

19.00 Διάλειμμα

19.15 Μαριάννα Σαμάτιαλη, πρόεδρος Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου, «Παρουσίαση της Περαμιώτικης Ενδυμασίας».

19.30 Γεώργιος Βαρελάς, πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Αλκάθους και Καρία, «Η συμβολή των ηθών και των εθίμων στην Οικονομική ανάπτυξη της Τοπικής κοινωνίας». 1

9.45 Ευάγγελος Καραμανές, διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Το Κέντρο Λαογραφίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι».

20.00 Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Η συμβολή των πατριδοτοπικών συλλόγων στην πολιτιστική ζωή των αστικών κέντρων».

20.15 Στρογγυλή τράπεζα με τοποθετήσεις των ομιλητών και συμπεράσματα της Ημερίδας από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη. Τον συντονισμό, ομιλιών – συζήτησης , θα έχει η κ. Τριανταφυλλιά Σαραφίδου, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστημίου Θράκης

Οργανωτική Επιτροπή

    • Βανέσσα Μαυροειδή
    • Γιώργος Μιχάλαρος
    • Στέλιος Γκίνης