Την κατανόηση των δημοτών, ιδιαίτερα των περιοχών Αλεποχωρίου και Κινέτας, ζητεί ο Δήμος Μεγαρέων λόγω των δυσκολιών οι οποίες έχουν προκύψει λόγω μη έγκρισης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Σε συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σταύρος Φωτίου την Τρίτη 30/6, παρουσίασε τις τρομακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει από τις 1ης Ιουλίου ο Δήμος προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις καθαριότητας και περιβάλλοντος λόγω της απουσίας του προϋπολογισμού αλλά και των συνεπειών της κρίσης.ST_FWTIOY_PRWTOPAPPAS_550
Ο Δήμος, 9 μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης από την παράταξη Σταμούλη αδυνατεί να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας και γενικών καθηκόντων, είτε με δίμηνες είτε με 8μηνες συμβάσεις εξ αιτίας του κακού προγραμματισμού τον οποίο είχε κάνει η Διοίκηση Μαρινάκη κατά το προηγούμενο έτος.
Σε συνδυασμό με το πάγωμα των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, το Τμήμα Καθαριότητας δίνει καθημερινές μάχες ώστε να μαζεύονται τα σκουπίδια και να μεταφέρονται στην χωματερή της Φυλής.
Παράλληλα λειτουργεί και υπηρεσία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων στα οποία ο Δήμος ως τώρα, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο Δήμος ανταποκρινόταν ικανοποιητικά.
Από την 1η Ιουλίου, και με σκοπό την διατήρηση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, θα περιορισθούν οι ημέρες αποκομιδής των ογκωδών, ως αναγκαία και μοναδική εφικτή λύση.
Για το θέμα αυτό ζητήθηκε την κατανόηση των κατοίκων της Κινέτας και του Αλεποχωρίου.
Αναλύοντας τις εργασίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας και περιβάλλοντος, ο κ. Φωτίου πολύ συχνά έκανε αναφορά και απέδωσε τις δυσκολίες στην έλλειψη εγκεκριμένου προϋπολογισμού και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει την ευκαιρία στην Διοίκηση να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης και στα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία έχει εκπονήσει ο Δήμος και να βρίσκεται σε αρμονία με τις οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Δήμος προτείνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδιασμού, να επαναλειτουργήσει η πρώην χωματερή των Μεγάρων ως χώρος ανακύκλωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε συνδυασμό με το δημοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας κοπριάς και πράσινων σημείων.
Η έλλειψη εγκεκριμένου προϋπολογισμού εμποδίζει τον Δήμο να συντηρεί τα οχήματα καθαριότητας, να αγοράσει νέα απορριμματοφόρα για τα οποία υπάρχουν πιστώσεις και να έχει απόθεμα ηλεκτρικών λαμπτήρων για αντικαταστάσεις στον δημοτικό φωτισμό ακόμα και να αγοράζει καύσιμα.
Επιγραμματικά ο κ. Φωτίου ζήτησε

  • Την βοήθεια των δημοτών ώστε να μην εναποθέτουν ποσότητες κλαδευμάτων και ογκωδών αντικειμένων
  • Την κατανόηση των δημοτών

και υποσχέθηκε ότι θα συνεχισθεί η τακτική αποκομιδή των οργανικών σκουπιδιών.
Στην ενημέρωση πήρε μέρος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας Δημήτρης Πρωτόπαππας ο οποίος έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου έλλειψη προσωπικού και παραδειγματική συνεργασία των λιγοστών υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες περιβάλλοντος και φωτισμού.