Δημοτικό Δημοτίκά Σφαγείο Σφαγεία ΜεγάρωνΝα βρει ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει την εκμετάλλευση του δημοτικού σφαγείου Μεγάρων εξουσιοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίασή του της 4/3, την Διοίκηση του Δήμου.

Το σφαγείο είναι δύσκολο έως αδύνατο να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την διαχείριση του Δήμου αφού οι σύγχρονοι υγειονομικοί κανονισμοί απαιτούν διαρκή εκσυγχρονισμό και πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού.
Δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε χρήματα ούτε μπορεί να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, η εκμίσθωσή του σε κάποιον ιδιώτη είναι η μοναδική λύση η οποία διαφαίνεται ώστε το σφαγείο να συνεχίσει την λειτουργία του.

Σε μια αποκαλυπτική εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας παρουσίασε τις αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες καθιστούν την εκμίσθωση του σφαγείου ως μονόδρομο.
Από τα επιχειρήματά του ξεχώρισαν το μικρό δυναμικό της μονάδας, το χρέος το οποίο συσσωρεύεται κάθε χρόνο λόγω της παθητικής λειτουργίας της, η αδυναμία πρόσληψης ακόμα και του απαραίτητου για την λειτουργία τεχνολόγου τροφίμων και η βεβαιότητα του εισηγητή ότι τυχόν έλεγχος στο μέλλον θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα στην αναστολή λειτουργίας του σφαγείου.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δέχθηκε τα επιχειρήματα του Αντιδημάρχου και ψήφισε υπέρ της αναζήτησης ιδιώτη – επενδυτή.
Κατά της απόφασης ψήφισαν οι Σύμβουλοι, Μάκης Λέλης, Αντώνης Χοροζάνης και Γιάννης Μιχάλαρος.
Υπήρξαν και οι παρακάτω Σύμβουλοι οι οποίοι ψήφισαν λευκό: Σ. Πιλίλης, Θ. Δρένης, Λ. Παπαλευθέρης, Σ.Κ. Φωτίου

Πριν την τελική ψηφοφορία υπήρξε εναλλακτική εισήγηση από τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας Μάκη Λέλη ως εξής:

  1. Να εκχωρηθεί το σφαγείο στην Δημοτική Επιχείρηση η οποία θα μπορέσει να καταστήσει την λειτουργία του βιώσιμη και κερδοφόρα
  2. Να λειτουργήσει το σφαγείο υπό μορφή Ανώνυμης Εταιρείας η οποία θα συνεργασθεί με τους άμεσα ενδιαφερομένους κτηνοτρόφους και κρεοπώλες

Με αφορμή την πρόταση Λέλη «έπεσε» και η ιδέα να αναβληθεί το θέμα για περαιτέρω επεξεργασία σε αυτό το πλαίσιο αλλά η πλειοψηφία των Συμβούλων απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε ομάδα κτηνοτρόφων από τους οποίους δύο πήραν τον λόγο και παρουσιάστηκε διάσταση απόψεων.
Ο πρώτος, Κώστας Κουστέρης, υποστήριξε την άποψη πως το σφαγείο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε ως τώρα.
Ο δεύτερος, Δήμος Κουστέρης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι θα έλθει καταστροφή αν δοθεί (σ.σ. το σφαγείο) σε ιδιώτη.Δημοτικό Δημοτίκά Σφαγείο Σφαγεία Μεγάρων