Την άποψη του συνδυασμού του «Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα» σχετικά με τον προϋπολογισμό 2016 του Δήμου Μεγαρέων, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, διατυπώνει σε επιστολή που μας έστειλε ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης.Γιάννης Μαρινάκης

Χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό ως υφεσιακό, διαχειριστικό και στερούμενο οράματος ενώ την τεκμηρίωσή του την οποία παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης ως αόριστη έκθεση ιδεών.
Επισημαίνει ότι ο ισοσκελισμός του είναι επιφανειακός και ότι στην πρόοδο του 2016 θα αποδειχθεί ελλειμματικός ενώ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης των δανείων διπλασιάζονται, από €0,55 εκατομμύρια σε €1,1.

Κατηγορεί τον κ. Σταμούλη ότι ψευδώς ισχυρίζεται ότι έχει περικόψει δαπάνες και τον καλεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Καταλήγει ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν φανερώνει το όραμα της Διοίκησης, αντίθετα αποτελεί συνέχιση των έργων τα οποία είχε δρομολογήσει η διοίκησή του.

Διαβάστε στη συνέχεια, αυτούσια την επιστολή του κ. Μαρινάκη

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΦΕΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί ανέκαθεν το κομβικό σημείο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε χρονιάς.
Εκεί η διοίκηση καλείται να παρουσιάσει τον προγραμματισμό του νέου οικονομικού έτους υπό το πρίσμα ενός ισοσκελισμένου και παραγωγικού προϋπολογισμού.
Η διοίκηση του κ. Σταμούλη δια του εισηγητή της Αντιδημάρχου κ. Πολυχρόνη, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που κατά τη γνώμη της αποδεικνύει το νοικοκύρεμα που έχει επιτευχθεί, με  την περιστολή των δαπανών και την καλή διαχείριση. Κι όλα αυτά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, αλλά με μια αόριστη «έκθεση ιδεών».
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σαφώς και όχι.
Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι εμποτισμένος με απαλό άρωμα επιφανειακής ισοσκέλισης ώστε να καλύπτεται το έντονο υφεσιακό περιεχόμενο.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι μόνο στα χαρτιά ισοσκελισμένος κι αυτό γιατί δεν περιέχει καθόλου τα τιμολογηθέντα του 2015. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να τιμολογούνται τα έξοδα του 2015 θα φανεί αμέσως η «μαύρη τρύπα», η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσει. Επειδή δε, είναι επιβεβλημένο από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών να επικυρώνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο, κάθε τόσο που θα εμφανίζονται τα τιμολόγια του 2015, θα διαταράσετται περισσότερο αρνητικά το ισοζύγιο του τρέχοντος  προϋπολογισμού και ο κίνδυνος του ελλειμματικού προϋπολογισμού θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος.
Η διοίκηση του κ. Σταμούλη καυχιέται για την «επιτυχία» της διάσωσης του δήμου από το καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης με τη λήψη δανείου ύψους 6.000.000 ευρώ.
Μάλιστα για να καταφέρει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούνταν, υφάρπαξε την ψήφο των συναδέλφων κ.κ. Κλ. Βαρελά και Ι. Μιχάλαρου, υποσχόμενη ότι δεν θα προκύψει πρόσθετο βάρος ετήσιας εξυπηρέτησης του συνολικού δανείου, αφού θα υπήρχε τράπεζα που θα αναλάμβανε όλα τα δάνεια του δήμου μας και θα έκανε  στο συνολικό ποσό του δανείου, «κούρεμα» τέτοιο που το τελικό ετήσιο ποσό απόδοσης θα ήταν το ίδιο.
Όμως στο νέο προϋπολογισμό, στον αντίστοιχο κωδικό των εξόδων το ποσό που έχει εγγραφεί να αποδοθεί για την ετήσια εξυπηρέτηση των δανείων συνολικά, εκτοξεύεται από τις 535.000 ευρώ στο 1.068.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 100%!
Η διοίκηση του κ. Σταμούλη και ο ίδιος προσωπικά εξαπάτησαν τους συναδέλφους Δημοτικούς Σύμβουλους για να υφαρπάξουν την ψήφο τους, υποσχόμενοι άλλα και πράττοντες άλλα, αποδεικνύοντας έτσι ότι έψαχναν συνενόχους στην εγκληματική απόφαση της λήψης του δανείου. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δήμος δηλ. οι δημότες θα αποπληρώσουν το δάνειο αυτό σε 15 χρόνια και τότε το ποσό που θα αποπληρώσουν θα είναι τουλάχιστον 9.000.000 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων. Μπαίνει δηλ. εκτός του δανείου, ένα πρόσθετο «φέσι» τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ στους δημότες. Αυτό μόνο υφεσιακό μέτρο μπορεί να θεωρηθεί.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει το επιδερμικό της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού και χαρακτηριστικό της ύφεσης, είναι το  τρανταχτό έλλειμμα που υπάρχει στους κωδικούς εσόδων – εξόδων στο κεφάλαιο των ανταποδοτικών τελών. Έτσι, ενώ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη δεν ξεπερνούν στην καλύτερη των προϋποθέσεων τα 4.500.000 ευρώ ετησίως, τα αντίστοιχα έξοδα ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας  φτάνουν τα 6.500.000 ευρώ! Υπάρχει δηλαδή μια τρύπα 2.000.000 ευρώ περίπου, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με τίποτα, αφού αφενός τα έσοδα δεν μπορούν να αυξηθούν, αφετέρου τα έξοδα  στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ανελαστικά και παρακρατούνται απευθείας απο τους ΚΑΠ και τη ΔΕΗ.
Σε πρόσφατο δελτίο τύπου η διοίκηση του κ. Σταμούλη ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει μεγάλη περιστολή των δαπανών. Κατηγορούσε μάλιστα συνεχώς όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Σταμούλης τη διοίκηση του κ. Μαρινάκη για τους ειδικούς σύμβουλους που είχε ο τ. Δήμαρχος και του πρότεινε να τους απολύσει και να προσλάβει άμισθους ειδικούς σύμβουλους από τους αιρετούς της τότε συμπολίτευσης.
Σήμερα ο κ. Σταμούλης όχι μόνο δεν έχει προσλάβει άμισθους ειδικούς σύμβουλους από τους αιρετούς της παράταξης του, αλλά έχει τρεις έμμισθους ειδικούς σύμβουλους, οι οποίοι κοστίζουν 90.000 ευρώ ετησίως στο δήμο!
Μάλιστα ετοιμάζεται να επιβαρύνει κι άλλο τον προϋπολογισμό του 2016, με την ενεργοποίηση της θέσης του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», επικαλούμενος τη νομοθεσία και την υποχρεωτική εφαρμογή της.
Βέβαια ο λόγος δεν είναι αυτός αλλά η αποκατάσταση σε άλλη θέση απ’ ότι ακούγεται, ειδικού συνεργάτη, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να εκτελεί άλλο τα καθήκοντα του από τη θέση αυτή στο δήμο.
Επί διοικήσεως Μαρινάκη, ο εξαίρετος συμπολίτης μας Dr. Βασίλης Κουβάς που εξελέγη «Συμπαραστάτης του Δημότη», ήταν «Συμπαραστάτης του Δημάρχου» κατά τον κ. Σταμούλη και ήταν περιττός. Τότε ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» δεν ήταν υποχρεωτικός εκ του νόμου και σήμερα είναι;
Απλά πρέπει να μη διαταραχθούν οι πελατειακές σχέσεις και τα προεκλογικά γραμμάτια της διοίκησης Σταμούλη.
Καλούμε τον κ. Σταμούλη να αναφέρει έστω και μια περιστολή δαπανών που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι επομένως βαθειά υφεσιακός και καθαρά διαχειριστικός, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέεται με το όραμα της σημερινής διοίκησης, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει όραμα.
Δεν υπάρχει ο αέρας της ανάπτυξης ούτε καν στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Δεν υπάρχει ίχνος έργου δικού της και αρέσκεται μόνο στην εξέλιξη και  ολοκλήρωση των έργων της δικής μας διοίκησης. Συγχρόνως περικόπτει δαπάνες για πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως το τοιχίο στη Βαρέα, η Παιδική Χαρά Ι και ο πεζόδρομος νοτίως της σχολής Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, δείγμα καθαρό της άρνησης του ίδιου του κ. Σταμούλη να γίνει αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τη Νέα Πέραμο.
Με τέτοιο υφεσιακό προϋπολογισμό δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη στο δήμο μας.
Η διοίκηση αυτή αν συνεχίσει έτσι  θα συνδέσει το όνομα της με τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»