Υγροβιότοπος ΒουρκάριΑκόμα μια διαδικασία ολοκληρώθηκε προς τον επίσημο χαρακτηρισμού του Βουρκαρίου Μεγάρων ως υγροβιοτόπου.
Όπως μας ενημερώνει το μπλογκ του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το σχέδιο του ΠΔ με τίτλο «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (ν. Αττικής) ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης καθώς και μέτρων προστασίας και διαχείρισης» κρίνεται ως απολύτως προς την Ελληνική και την Κοινοτική νομοθεσία..

Χάρη στις προσπάθειες μιας μικρής ομάδας πολιτών οι οποίοι εργάστηκαν με επιμονή, μεθοδικά και συλλογικά για έξι ολόκληρα χρόνια η προσπάθεια για την προστασία του υγροβιοτόπου έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αμέσως μετά την έκδοση του ΠΔ οι προσπάθειες του Συντονιστικού Φορέα θα στραφούν στη διεκδίκηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάδειξη του υγροτόπου, όπως δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, απομάκρυνση μπαζών, αναστήλωση του «Τείχους της Αγ. Τριάδας» κλπ.
Τα μέλη του Φορέα φιλοδοξούν  το Βουρκάρι «να αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης εναλλακτικού οικοτουρισμού, την προστασία και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες».Υγροβιότοπος Βουρκάρι