Άρθρο του Βασίλη Πολυχρόνη, συντονιστή της Προσωρινής Επιτροπής Στήριξης Λαϊκής Ενότητας Μεγάρων – νέας Περάμου POLYXRONHS_BAS_250

ΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΔΡΑΧΜΗ, ΤΟΤΕ ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Η κύρια «κατηγορία» που το λεγόμενο «φιλοευρωπαϊκό» μπλοκ των κομμάτων του μνημονίου – δυστυχώς και με τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ – είναι  πως η Λαϊκή Ενότητα εκπροσωπεί το «κόμμα της δραχμής», λόγω της θέσης της για μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για ένα άκρως επιφανειακό και, να το πούμε με όρους επικοινωνίας, αμιγώς συνθηματολογικό επιχείρημα μιας και η κυρίαρχη θέση τρομοκράτησης του λαού, ώστε να υπακούσει στην επιλογή της υποταγής στις μνημονιακές πολιτικές, είναι πως η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα ισοδυναμεί με κάτι σαν… Μικρασιατική καταστροφή!
Οι «υπεύθυνοι» τρομολάγνοι του συστήματος υποταγής του λαού μέσα στην αγωνία τους να περάσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα καταστροφικά μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας που εμπεριέχονται στο 3ο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή από το νεομνημονιακό μπλοκ των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού (οι ΑΝΕΛ δεν υπολογίζονται, έτσι κι αλλιώς σύντομα θα έχουν την τύχη του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ), αποκρύπτουν τεχνηέντως το ρόλο που έχει το νόμισμα στην πολιτική και οικονομική ζωή μιας κοινωνίας. Κρύβουν το γεγονός πως το νόμισμα για μια κυρίαρχη οικονομία αποτελεί το εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής κι όχι το μέσον που η χρήση του περιορίζει την άσκηση αυτής της πολιτικής! Γιατί ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος που τα κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. σε συνεργασία με την ΕΚΤ έχουν προσδώσει στο ευρώ και που εμπεριέχεται μέσα στη ρήση του μνημονιακότερου των μνημονιακών πολιτικών της Ελλάδας, του γνωστού Αδώνιδος Γεωργιάδη «Αν θέλετε ευρώ, τότε πρέπει να έχετε και μνημόνια», δηλαδή λιτότητα και περιοριστική πολιτική στο διηνεκές!
Κακά τα ψέματα, το ευρώ λειτουργεί περιοριστικά για τις οικονομίες ειδικά των αδύναμων κρατών – σε αντίθεση με τις εύρωστες οικονομίες που λειτουργεί αναπτυξιακά λόγω της εξαγωγικής τους δυνατότητας – και η υιοθέτηση του επιβάλει από μόνη της μια ατέρμονη λιτότητα. Γι αυτό και η κυρίαρχη θέση της Λαϊκής Ενότητας είναι η πάση θυσία ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αέναης λιτότητας που σκοτώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γι αυτό και λέμε πως το σταμάτημα της λιτότητας θα επέλθει μόνο με τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Το Μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ασκήσει την πολιτική του μέσα στο ευρωενωσιακό περιβάλλον, είναι όμως σίγουρο πως αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε που εκφράζουν το νεοφιλελεύθερο οικονομικό κατεστημένο του καπιταλισμού – καζίνο που ζούμε, ιδίως από την εποχή που υιοθετήθηκε το ευρώ.
Έτσι λοιπόν, η Λαϊκή Ενότητα, ως η μόνη αυθεντική αντιμνημονιακή δύναμη που ενώνει το λαό και το όραμα του που εκφράστηκε με το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, κρίνει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη που θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας την ανάκτηση της εθνικής και οικονομικής της κυριαρχίας, γεγονός που θα πραγματοποιηθεί με την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων και την ταυτόχρονη προσφυγή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για να κηρυχθεί η χώρα σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης και το χρέος επαχθές και επονείδιστο ούτως ώστε να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του (το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Χρέους της Βουλής θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση), τον άμεσο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος μέσω της εθνικοποίησης των τραπεζών και – στην περίπτωση που θα κριθεί απαραίτητο – στη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Σε αυτή την πορεία, η οποία δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, η αποφασιστική στάση του λαϊκού παράγοντα δίπλα σε μια τέτοια πραγματικά αντιμνημονιακή κυβέρνηση θα είναι καθοριστική.
Η Λαϊκή Ενότητα έχει ως στρατηγικό της στόχο το σταμάτημα του μνημονιακού κατήφορου και τη στροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία προς όφελος του λαού κι όχι των λίγων νταβατζήδων που όλα αυτά τα χρόνια λυμαίνονται την Ελλάδα και τον πλούτο της, αφήνοντας την κοινωνία στο μαρασμό της επιβίωσης όπως όπως και με ένα ξεροκόμματο.
Αν τη λαϊκή ευημερία, την ανάπτυξη για τους πολλούς και την κυριαρχία στον τόπο μας θέλουν κάποιοι να της δώσουν το προσωνύμιο “δραχμή”, τότε ναι, είμαστε το κόμμα της δραχμής!

Βασίλης Πολυχρόνης
Συντονιστής της Προσωρινής Επιτροπής Στήριξης Λαϊκής Ενότητας Μεγάρων – Νέας Περάμου