Παράνομη έκρινε την «συλλήβδην παραχώρηση» αιγιαλού και παραλιών στους δήμους το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου AIGIALOS_1της Επικρατείας με την απόφαση 646/2015.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος διαφωνεί με την σχετική απόφαση και ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την δηλώνει ότι η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει μέσω της δικαστικής οδού ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αιγιαλού και των παραλιών.

Η ανακοίνωση:
«Η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, γιατί  θεωρεί βάσιμα ότι οι σχετικές  υπουργικές αποφάσεις για  την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, έχουν διαχρονικά συμβάλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων, με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και στην εξασφάλιση για όλα τα παραπάνω ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους.

Η ΚΕΔΕ θα ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν αυτό τους το δικαίωμα. Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξαρτήτως της έκβασης του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΚΕΔΕ θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία ευθεία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η χρήση και διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους».